Премијера представе „Глумац, кажи нешто смешно“

Премијера представе „Глумац, кажи нешто смешно“

Премијера представе „Глумац, кажи нешто смешно“, у режији Ирфана Менсура, биће одржана 14. новембра на сцени “Култ” УК “Вук Стефановић Караџић”. Текст, чију је драматизацију урадио Менсур, у епицентер поставља живот у и око театра, а заправо испитује колико је лако помешати популарност с искреним дивљењем аудиторијума.

Какав је то глумац који не зна да каже ништа смешно? Да ли успех зна да боли? Ко је тај мали глумац, без великог сјаја, који цео живот једва крај с крајем спаја? Ово су питања која се постављају у представи, наизглед тривијалног наслова, која на духовит начин открива све муке позоришног заната. То је обрачун малог глумца с великим позориштем, или можда, обратно, обрачун великог глумца с малим позориштем. Заправо, прича о сјају и беди театра, којауказује на многе проблеме, који муче људе који се баве шоубизнисом. Ипак, примарни фокус ове представе је усмерен ка константној потреби модерног човека да за сва своја дела добија потврде од других и да буде успешан.

У овом комаду, Менсур, уједно главни и једини глумац, развијајући сценску динамику, непосредно се креће између комедијске лакоће и снажног драмског набоја, с јасним референцама и изводимаиз разних књижевних дела, есеја и трактата који се баве позориштем и глумачким позивом. Од класичара до савремених писаца, од Шекспира, Дидроа и Чехова, до Стопарда, Гаврана, Симовића, Соколовића иЛанго, укупно 16 позоришних мислилаца је драматуршки уклопљено у овој монодрами. Такође, значајан сегмент ове представе је наменски рађена музика коју је компоновао Сања Илић, док је текстове написао Ирфан Менсур.

Представа “Глумац, кажи нешто смешно”, у продукцији УК „Вук Стефановић Караџић”, свој живот на сцени почиње 14. новембра у Београду, а после прве репризе 26. новембра, такође, на сцени “Култ”, заказана су гостовања широм Србије и региона. Карте за новембарска извођења ове представе могу да се купе на билетарници УК “Вук Стефановић Караџић”.

 

glumac_kazi_nesto_smesno_plakat