УСТАНОВА КУЛТУРЕ „ВУК СТЕФАНОВИЋ КАРАЏИЋ” – 13 ПРЕМИЈЕРА, ДВА ФЕСТИВАЛА, ТРГ БАЈКИ И МНОГО ДОГАЂАЈА!

13 ПРЕМИЈЕРА, ДВА ФЕСТИВАЛА,
ТРГ БАЈКИ И МНОГО ДОГАЂАЈА!

Установа културе „Вук Стефановић Караџић“ усмерена је пре свега ка младима и представља прву шансу новим уметницима и ствараоцима на њиховом професионалном путу. У ВУКУ они проналазе место за остваривање својих уметничких идеја, па тако у већини наших представа играју и учествују млади глумци, редитељи, сценографи и костимографи…

Ову позоришну сезону ВУК завршава са великим бројем изведених представа, изложби и различитих догађаја који су обогатили културну сцену нашег града и створили услове за рад и стваралаштво младих уметника. Кроз откривање и представљање наших нових писаца и нових комада “Вук Стефановић Караџић” пружа подршку савременом домаћем драмском и позоришном стваралаштву, а избором ауторских тимова отвара простор младим ауторима, глумцима и редитељима.

Откупили смо и уврстили у редовни репертоар драме младих аутора: Бојане Бабић, Тамаре Бјелић, Милка Штимца и Страхиње Маџаревића, а у ВУКУ су режирали: Стеван Бодрожа, Милан Нешковић, Александар Швабић, Слађана Килибарда, Максим Милошевић, Теа Пухарић, Исидора Гонцић, Наташа Радуловић…

У сезони 2015/16. у ВУКУ одиграно је преко 200 представа, изведено 13 премијера (СЛУШКИЊЕ, РУЧНИ РАД, ГЛУМАЦ КАЖИ НЕШТО СМЕШНО, ОДЛАЗНИ ТЕРМИНАЛ, СВЕ О ТВОЈОЈ МАЈЦИ, КОД ОПШТЕГ МЕСТА ЛЕВО, ГОСПОДИН ПОСЛАНИК, КАЗА НОВАК, УКАЛУПЉИВАЊЕ, ШТУЦАЊЕ, ЗА ТЕБЕ, БАНОВИЋ СТРАХИЊА, МЕНИЦА БЕЗ ПОКРИЋА) и организована чак 2 Фестивала – ПРВИ БЕОГРАДСКИ ФЕСТИВАЛ НОВЕ РУСКЕ ДРАМЕ (са специјалним гостима НИКОЛАЈЕМ КОЉАДОМ и КСЕНИЈОМ ДРАГУНСКОМ – на коме су учествовала позоришта из Србије, Русије и Бугарске и други по реду фестивал студенског стваралаштва ЈУНСКИ РОК12 представа, 2 концерта, 16 филмова, 5 јавних читања драма и 2 изложбе). Ове представе видело је преко 30.000 гледалаца!

У ВУКУ је почела са радом прва школа музичког театра, БУЛЕВАР 77, једина школа ове врсте у Србији, која младим талентима и свима који то желе, својим едукативно – педагошким програмом прилагођеним за форму мјузикла, пружа могућност стицања практичних знања, вештина и усавршавања у овој области извођачких уметности – глуме, певања и игре.

У оквиру обележавања новогодишњих и божићних празника „Београдска зима“ ВУК је први пут реализовао своју манифестацију ТРГ БАЈКИ. Од 15. децембра  2015. до 15. јануара 2016. године, свакодневно су се играле српске народне бајке намењене  како деци, тако и одраслима, као својеврсни  повратак у свет маште и детињства – укупно је одиграно 30 представа! Кроз разноврсне едукативно-забавне програме, радионице и позоришне представе прошло је чак 75. 000 посетилаца!

У сарадњи са Универзитетом уметности у Београда изведено је 6 концерата и 8 изложби сценске уметности.

Заједно са Градским саобраћајним предузећем „Београд“ и Секретаријатом за културу реализовали смо пројекат ЛИНИЈА КУЛТУРЕ – трамвај који промовише све културне садржаје и догађаје Београда, нову културну платформу која приближава културу свакодневном животу.

logo-sezona