2. БЕОГРАДСКИ ФЕСТИВАЛ САВРЕМЕНЕ РУСКЕ ДРАМЕ

2. БЕОГРАДСКИ ФЕСТИВАЛ САВРЕМЕНЕ РУСКЕ ДРАМЕ

Фестивал ће трајати од 9. до 11. маја 2017. године.

Публика ће имати ексклузивну прилику да гледа две представе Кољада Театра из Јекатеринбурга: „Ричард Трећи“ Виљема Шекспира у режији Николаја Кољаде, и „Виолина, даире и пегла“ по тексту и у режији Николаја Кољаде. На тај начин моћи ћемо да се упознамо са савременим руским позориштем и драмом у његовом пуном светлу, на матичном језику.

У оквиру званичног програма Фестивала, на сцени Београдског драмског позоришта биће изведена представа „Кључеви од Лераха“ Николаја Кољаде у режији Наташе Радуловић.

На сцени КУЛТ публика ће имати јединствену прилуку да присуствује отвореној проби нове представе ТРЕЗНИЛИШТЕ по текстовима Николаја Кољаде у адаптацији младих драматурга Мине Ћирић, Галине Максимовић, Неде Гојковић и Маше Радић и у режији Стевана Бодроже. Ова представа је копродукција УК „Вук“, Народног позоришта из Кикинде и Ужица, Књажевско-српског театра и Крагујевца, Пулс театра из Лазаревца и Центра за културу Обреновац.

У сценском јавном читању, први пут ћемо представити нове руске драме у превоу Новице Антића: „Језеро“, Михаила Дурњекова, „Птица у џепу“,  Жанар Кусаинове, „Руска смрт“ Ирине Васковске и „Спојлери“ Марије Огњеве.

На овај начин ће се публика упознати са најновијим делима савремених руских писца и стећи увид у рад позоришта у Русији.

Циљ је да се љубитељи позоришне уметности, као и љубитељи руског позоришта и литературе, окупе на једном месту и размене позоришна искуства.

Кроз овај фестивал Установа култура „Вук Стефановић Караџић“ наставиће да пружа шансу младим ствараоцима, па ће на њему учествовати млади редитељи и глумци, студенти Факултета драмских уметности у Београду.