ИЗВЕДЕНА ПРЕМИЈЕРА ИНСТИТУТА НА СЦЕНИ ТЕАТРА ВУК

Институт за уметничку игру

ИЗВЕДЕНА ПРЕМИЈЕРА ИНСТИТУТА НА СЦЕНИ ТЕАТРА ВУК

Пред препуним гледалиштем сцене Александар Поповић Театра Вук Институт за уметничку вечерас је (1. децембра) обележио јубилеј свог оснивања, првог факултета у Србији у пољу плеса, који се кроз петогодишњи рад позиционирао као регионални најпознатији центар за изучавање класичног балета, савремене игре, сценске народне игре и музике, педагогије, кореографије и перформанса.

Публици се обратио оснивач Декан Проф. др Владимир Томашевић и Проф. Тонy Тхатцхер са Конзерваторијума за музику и плес Тринитy Лабан из Лондона, који су подсетили присутне како је изгледало оснивање Института за уметничку игру пре пет година, а потом су поделили плакете партнерима који су подржали рад ове институције.

Плакете су између осталог уручене Театру Вук, Милени Бурић испред Министарства културе и информисања, заменику Амбасадора Амбасаде Израела у Београду, директору Аустријског културног форума, Ани Зекавици директорки Фондације за младе таленте, Галерији Сава Шумановић у Шиду, медијским представницима Радио телевизије Србије, Мимарту, директорки балетске школе Лујо Давичо и другим сарадницима.

Институт за уметничку игру у 2019. години реализовао је осам премијера које укључују и перформансе, учешће у традиционалним Априлским сусретима Студентског културног центра, у сарадњи с Музејом савремене уметности у Београду партнер је изложбе Чистач Марине Абрамовић, гостовања на фестивалима у региону (Плесни фестивал у Шибенику, Фестивал Велење, Фестивал Хајде, БЕЛЕФ), у оквиру 23. Фестивала кореографских минијатура студенти су освојили скоро све награде.

У свечаном програму Showcase – Сањање уметничког сна, публици се представило преко 40 извођача у кореографијама Бахрам М. Јулдашева, Dagmar Dachauer, Мациеја Кузминског, Loranda Zachara, Милана Бачкуље, Катарине Илијашевић, Катарине Стојковић као и извођење народних песама и игара из Србије.

ПРЕДСТАВЕ