30. БЕОГРАДСКИ ЛЕТЊИ ФЕСТИВАЛ

30. БЕОГРАДСКИ ЛЕТЊИ ФЕСТИВАЛ

30. БЕОГРАДСКИ ЛЕТЊИ ФЕСТИВАЛ – БЕЛЕФ 2022

„ЖЕЛИМ МАГИЈУ!“

Београдски летњи фестивал БЕЛЕФ, стална манифестација од значаја за културу града Београда, која је настала 1992. године, ове године обележава значајан јубилеј – 30 година постојања. Зато је овај јубиларни 30. БЕЛЕФ осмишљен са идејом да публици омогући нова, најзначајнија и премијерна извођења позоришних, играчких и музичких представа, концерата, књижевних представљања обједињених у оквиру концепта: београдске премијере, нове представе, нови аутори, нови доживљаји, који би дали ексклузивитет сценским извођењима у оквиру Белефа у сарадњи са градским и републичким институцијама културе, Универзитетом уметности и уметничким академијама и независном сценом.

Желели смо да БЕЛЕФ, пре свега позориште на Белефу по први пут организујемо у Ботаничкој башти „Јевремовац“, на јединственом, посебном месту, првој и јединој ботаничкој башти у Србији која је у исто време и споменик природе и споменик културе. Такође, програми ће се одвијати и на Тргу републике и на сценама позоришта.

ЖЕЛИМ МАГИЈУ! – чувена реплика из комада Тенеси Вилијамса „Трамвај звани жеља“, једне од шест премијера на овогодишњем, јубиларном  БЕЛЕФ-у, је основно креативно полазиште и слоган 30. Београдског летњег фестивала који комуницира и сам јубилеј у славу уметности, али и програмски концепт фестивала замишљен као избор најзначајнијих позоришних остварења у протеклој години које доносе нова искуства и нове доживљаје и нову магију позоришта.

Поред главног позоришног програма, осмислили смо сцену за младе – МЛАДИ БЕЛЕФ – где ће се фестивалској публици приказати годишњи испити, дипломски и мастер радови студената Уметничких академија. Имаћемо прилику да први пут на сцени видимо младе глумце, редитеље, певаче и музичаре. Такође, постојаће и сцена за децу – ДЕЧИЈИ БЕЛЕФ, у оквиру које ће наша позоришта за децу приказивати представе, као и различити пратећи програми, као и пратеће програме који ће отворити врата наших најзначајнијих установа културе.

Заједничком сарадњом фестивала, градских установа културе и позоришта, БЕЛЕФ жели да обезбеди услове за даље извођење премијерних поставки током редовне сезоне када је то могуће. Истовремено на овај начин БЕЛЕФ постаје својеврсна премијерна платформа за промовисање, приказивање и продукцију кулутурних садржаја који, захваљујући фестивалској концентрацији публике, ствара већи интерес у даљем животу ових догађаја. Оваквом концепцијом БЕЛЕФ наставља да обезбеђује продужену летњу културну сезону својој публици, која има могућност да присуствује премијерним извођењима и током лета, а и доприноси веома важној понуди у културном туризму града.

Више информација
www.belef.rs

ПРЕДСТАВЕ