CASA NOVAK

Тамара Бијелић

CASA NOVAK

Режија: СТЕВАН БОДРОЖА

Играју:
Бранко Видаковић
Драгана Варагић
Вања Милачић
Ана Стефановић
Тијана Чуровић

Сценографија: Милан Миладиновић
Костим:
Мина Миладиновић
Сценски покрет:
Небојша Громилић

Премијера: 18.02.2016.

РЕЧ ПИСЦА

Драма Casa Novak настала је 2012. године, а њеном писању претходило је око 6 месеци темељног промишљања, читања и истраживачког рада.

У питању је пре свега породична драма чији расплет води коначном разрешењу снажних конфликата и њихових репова који су се дуго вукли за члановима једне модерне, дисункционалне тј.  модерно-дисфункционалне породице.

На другом месту, ово је драма о женској аутономији и (не)могућности њеног остваривања у друштву у коме се су се  слобода и права жена само привидно, површински остварила. Драма проговара и о потиснутој, менталитетској малограђанштини, дубоко укорењеној у једној наизглед угледној и софистицираној, градјанској уметничкој породици.

На трећем месту, ова драма преиспитује и моделе женске сексуалности и поставља питања о различитим врстама женских идентитета и родних улога, или родних идентитета и женских улога? Ту је и доста домаће музике их 80их, да употпуни доживљај и упути на временске оквире и координате једне генерације која се, барем из доскорашње перспективе, чинила прилично отвореном и еманципованом, мада то није заиста и била..

Иако обојен мелодраматичним елементима, овај комад испрожиман је у великој мери хумором, па би га жанровски можда било најбоље окарактерисати као трагикомедију, која је у већој мери  комична, и нешто мање “траги”!

casa_novak_plakat