Ескоријал

Фестивал интернационалног студентског театра

Ескоријал

15.5.2019.
Време почетка представе: 18:00
Трајање представе:  50 мин

Маске се мењају скривајући испод једину истину – смрт.

Промо текст: 

У краљевству којим управљају лудило и окрутност краља, одиграва се језива фарса. Сумња се у неверство краљице са дворском лудом па љубоморни краљ убрзо трује своју жену. Стална подсећања на краљичину недавну смрт константно су у позадини ове страшне комедије у којој ниједан службеник не може да се супротстави краљевој тиранији чији је једини верни слуга џелат.

Човек без имало осећаја за хуманост или правду постаје владар и божански судија.  Лицемјерје, обмана и преваре су његова навика и никада нису кажњени.

Подсећа на римског Цезара, који је узурпирао трон у некада демократској земљи, чинећи насилна дела која су оставила траг на светску историју.

Де Гелдеродов краљ сигурно прати тај пут, отеловљући суштину моћи – окртуност и немилосрђе.

Простор радње је једна од дворана у палати – највероватније тронска соба, застрашујућа у својој мрачној лепоти. Степенице воде високо до трона И трон је једино што тамо постоји. Дворана која је видела десетине убистава и атентата вековима није очишћена. Није чистота кључ успеха И моћи већ нешто друго. Постајемо посматрачи једне бесконачне и окрутне фарсе.

Краљ, свестан да га је жена преварила са дворском лудом, његовом најпоузданијом особом, започиње изузено чудну истрагу која подсећа на Хамлетову Мишоловку.

Гелдеродов краљ замењује одећу (као и симболе) са дворском лудом и сазнаје искрена мишљења свих људи о себи, о његовом односу са краљицом, начину вођења краљевства – наизглед безграничан али тако безначајан и ситан, како се испоставља. Нико га не воли – ни краљица, ни свештеник ни луда, него само немарни џелат, увек мистериозно лутајући у близини, остајуц́и близу, али чувајуц́и га невидљиво, на дужности и спреман да се повинује сваком краљевом наређењу

Чланови трупе:
Иоанн Калипов – глумац
Алеxандер Васин – глумац
Ион Даналакy – глумац
Блинов Алеxандр Алеxандровицх – редитељ, глумац

ПРЕДСТАВЕ