ИДИОТ: Скидање са крста

По роману "Идиот" Ф.М. Достојевског и драматизацији Анџеја Вајде

ИДИОТ: Скидање са крста

Премијера: 12.10.2021.
Сцена „Култ”, Сезона 2021/22.

Режирали и играју:
Душан Матејић и
Јанко Цекић

РЕЧ РЕДИТЕЉА:

Користећи се адаптацијом Анџеја Вајде Настасија Филиповна која је настала према капиталном делу Ф. М. Достојевског Идиот, настала је представа Идиот: скидање са крста.

Радња драме је смештена у ноћ убиства Настасије Филиповне, жене која је покретач њиховогодноса – пријатељства, мржње, зависти, љубоморе, сажаљења… Судар, сукоб и спој два
света, два принципа: доброте и пакости, љубави и мржње, наивности и прорачунатости, опроштаја и казне, давања и узимања – доноси низ различитих а основних питања.

Која је то и каква лепота која ће „спасити свет”? Какав је наш доживљај Љубави? Колико лица и наличја има Љубав или је њено лице само једно? Где је крај брижности и давању, а где почетак патологије?

У таквим душевним раскорацима, у којима се често налази и наш савремени човек, има ли места Идеалима и Лепоти? Колико лако човек суди Другоме? Најзад, има ли данас
људи којима је важнији Други човек, којима је важна заједничка, колективна Правда и Истина, који су довољно јаки за способност жртвовања?

Свет, и онда и сада, у коме су новац и моћ, све материјалне вредности једини Бог, може да види само спољашњу лепоту и тешко је разликује од било које ружноће. Човек, и онда и сада, треба да воли Другога због њега самог, да му помогне, да га утеши и охрабри – лечећи његове ране снагом Саосећања. У свету новца и себичности човек губи моћ емпатије. А управо емпатија има огромну снагу да мења човека. Напослетку, може ли човек заиста да се промени? У оваквим питањима важан је његов однос према Лепоти, али оној унутарњој. Представа „ИДИОТ: Скидање са крста” говори о вери у Човека и у снагу његове Промене, о важности осећаја за заједницу, о препрекама и искушењима на људском путу ка Љубави.

ПРЕДСТАВЕ