Игре и звуци Балкана

Una Saga Serbica

Игре и звуци Балкана

08.03.2023.
Сцена „Александар Поповић”, Сезона 2022/23.

Una Saga Serbica

Una Saga Serbica је одржала преко 200 концерата и наступа од своје премијере 2013 на сцени Сава Центра у Београду. Преко 100.000 гледалаца допринело је успеху не само наше трупе већ и подизању свести о бенефитима које овај вид уметничког перформанса доноси. Привилегија је била сарадња са националном телевизијом РТС1 која је целокупан снимак 2 наша пројекта пуштала у ударним терминима преко 40 пута.
Резултат наших концерата је велики одазив младих играча који су се придружили нашој трупи односно млађих генерација које су почеле да се баве плесом.
У сопственој продукцији Una Saga Serbica наступима на великој сцени ствара један временски вакуум који наново изнедри одушевљење и инспирацију свих генерација гледалаца.
Комбинујући игру, костимографију, сценографију, музику стварамо несвакидашње перформансе на просторима Балкана. Полазећи од фолклорне уметности, уз познате етно ритмове оформили смо трупу коју чине млади професионални играчи и кореографи. Оживели смо сцену уз помоћ софистицираног 3Д мапирања који употпуњује визуелни ужитак публике.
Редефинисани стилови, визуелни ефекти, јединствени кораци модерне кореографије стапају се у фузију савремене лепоте Балкана и стварају нови вид уметничке комуникације.

ИГРЕ И ЗВУЦИ БАЛКАНА

“Игре и звуци Балкана” представљен је премијерно 2013 године у највећој концертној сали Сава центра у Београду и врсно показује сву лепоту и разноврсност наше културне баштине. Перформанс је изведен широм земље и региона и у Србији је у медијима оцењен као национални спектакл који враћа фолклорну културу на велика врата.

Комплетан пројекат “Игре и звуци Балкана” базиран је на модернизацији изворних игара, етно музике и визуелној естетици са циљем да оживи аутентично наслеђе народних игара из различитих делова Балкана.

Пројекат је настао из жеље да се укључи у игру цео Балкан па су се, између осталих, изводиле српске, македонске, бугарске, влашке, румунске и мађарске игре.

Желећи да сценографију претворимо у активног учесника у перформансу, определили смо се за јединствено 3Д мапирање простора.

Стремећи очувању традиције и иновативности, музика је задржала етно звукове али са измењеним аранжманима. Тиме смо код публике постигли реакцију препознавања и очараности.

Идејни творац и главни кореограф Светозар Крстић потписује продукцију и кореографије. Његов тим коаутора кореографије чине Ана Крстић, Небојша Громилић и Мирко Кнежевић док музику компонује Слободан Марковић; режија Бошко Ђорђевић; костимографија Ирена Белојица и Ивана Васић. Солисти су прваци Балета Народног позоришта у Београду: Милан Рус и Бојана Жегарац а своје соло нумере имали су и Игор Пастор, Сања Нинковић, Иван Милеуснић и Јована Станисављевић.

ПРЕДСТАВЕ