ЈА САМ ПТИЦА, ЈА САМ СВЕ!

ЈА САМ ПТИЦА, ЈА САМ СВЕ!

Премијера: 30. март 2019.
Сцена „Култ”, Сезона 2018/19.

Рад је настао као докторски уметнички пројекат Орландић Катарине на Факултету Драмских уметности у Београду, 30. марта 2019. године.

Ментор: ред.проф. Биљана Машић Алексић

Фрида Кало – Катарина Орландић

Смрт, Болест, Живот – Филип Милићевић, Ђорђе Галић, Јован Живковић
Композитор: Катарина Ранковић
Концепт, режија, организација – Катарина Орландић
Израда лутака: Миланка Живановић и Дејан Орландић
Графички дизајн: Владан Славковић
Техничка подршка: Милан Миладиновић и Дарко Јанковић
Светло мајстор: Миломир Џувер
Тон мајстор: Петар Калинић
Дизајн светла: Јовица Павић
Дизајн звука: Братислав Василић и Катарина Орландић
Шминка: Јована Хајровић
Фотографи: Станко Ђалић Цане и Наташа Илић

Представа је настала као докторски рад Орландић Катарине на Факултету драмских уметности у Београду 30. марта 2019. године.

У основи представа је монодрама у којој се вербални елементи преплићу са кореодрамским елементима који преузимају главну улогу. Када је реч о глумачком изразу акценат је стављен на физичку екпресију.Тема представе јесте бол Фриде Кало и њена унутрашња борба са њим.

Одабиром слика Фриде Кало, њиховим рашчитавањем и детаљним проучавањем његог живота настао је текст представе. Њен живот и стваралаштво били су засновани на контрастима, испуњени веселим бојама и уједно црнилом, у њима су у исто време владали срећа и туга, али и смех и песма насупрот тишини и самоћи атељеа где је уживала и где су настајале њене слике. Те крајности Фриде Кало јесу инспирација и повод да се у раду оживи њен лик.

Троје младих глумаца: Ђорђе Галић, Филип Милићевић и Јован Живковић који су актери представе у улози су Фридиних демона смрти, сексуалности, воље за животом, ега, љубоморе, страсти, страха, поноса, уметности … са задатком да је опомену да ништа у животу не може да се избегне и да се све из њене маште и креативности може представити као надреална слика њеног света као начин суочавања са трагичном судбином. Од њих може на кратко да побегне, али не може да их се отараси. Бол је свеприсутна.

Музика коју је композиторка Катарина Ранковић компоновала за представу настала је са циљем да дочара атмосферу Фридиног унутрашњег стања, она као лик прати њену борбу са собом и са болом.

ПРЕДСТАВЕ