KLYTAIMESETRA

Центар за културу из Омиш, Далмација

KLYTAIMESETRA

Редатељ: Петар Буљевић

Игра: Ивана Гиове Жупа

Обликовање свјетла: Петар Буљевић
Избор глазбе: Петар Буљевић
Сценографија/пријестоље израдила: Зорица Булић
Костимографија/костим израдиле: Ана Џидо, Олгица Гашпарић
Уводни говор: Жана Ковачић
Видео: Маја Стојић
Фото: Жељко Шуњић

Знамо: жена која је мучки убила свог мужа Агамемнона, прељубница заплетена у мрачну обитељску драму достојну сувремене црне кронике провинцијске штампе.

Агамемнон, њен муж, се нетом вратио из 10-огодишњег рата под Тројом као побједник. Неки су говорили да га је убила зато што је жртвовао њихову малодобну кћер Ифигенију, као жртву за ратну срећу пред полазак под Троју. Други су говорили да га је убила зато јер је довео у њихову кућу прељубницу Тројанку Касандру. Трећи су је називали похотном кучком јер је за вријеме мужева одсуства љубовала с Егистом иако је била удана.

Како било да било, чињеница јест да је Клитемнестра одлучно, без крзмања, сјекиром убила свог мужа, а њој су касније пресудила властита дјеца, Орест и Електра, осветивши оца.

Чињеница је и то да ће Клитемнестра остати запамћена као жена достојна презира, која није схваћала дужности жене према слави свога мужа, према моралу свога времена.

Можда ћете имати мало разумијевања, јер је то жена која је имала храбрости да се супростави силовитом повијесном ходу својим ситним женским кораком, својим сном о срећи, својом љубави према вољеном човјеку.

Што се, дакле, може учинити у овоме тренутку?

Можда ће нетко од Вас устати у њену обрану, а можда ће само нијемо шутјети јер има тама у којима су једино крикови људски свјетионици према којима се креће израњено људско достојанство.“
М.Матковић

ПРЕДСТАВЕ