МАМУ МУ … КО ЈЕ ПРВИ ПОЧЕО / ЈУНСКИ РОК 5

Дејан Дуковски

МАМУ МУ … КО ЈЕ ПРВИ ПОЧЕО / ЈУНСКИ РОК 5

Дипломска представа студената Академије Уметности у Београду у класи професорке Мирјане Карановић

Представа је по тексту Дејана Дуковског “Маму му је*ем ко је први почео”.

Режија:
Миља Мазарак

Играју:
Јана Михаиловић
Александар Стоименовски
Јелена Глизијан
Милош Лазаров

Костим:
Татиана Здиара

Оригинална музика:
Ђурађ Шимић

Дејан Дуковски, савремени македонски драмски писац, за време распада Југославије написао је драму о ужасима надолазећег рата из визуре једне младости.

Екипа младих људи која се данас окупила око драме ,,Маму му је*ем, ко је први почео?”, одлучно и храбро интерпретира овај алегоричан / великим симболима прожет материјал, повлачећи паралелу са ужасима савременог доба на истом уклетом простору, балканском.

Међутим, језик представе достиже универзалност великих мотива којима дуковски назива фрагменте своје драме, као што су: смисао, радост, вера, нада, љубав, част, грех.

Представа се састоји од 7 сцена које задиру интимно до сржи човекове душе како би нас суочиле са сопственим слабостима, од којих се свака директно или индиректно реферише и обрачунава са великим примерима из светске књижевности.

,,Маму му је*ем, ко је први почео?” је представа о љубави и насиљу. О тренуцима у којима је човек онемогућен да рационализује јаке силе које куљају у њему. О тренуцима у којима човек љубав И потребу за љубављу испољава кроз најсуровије насиље. О насиљу које долази из лудачке потребе за нежности И блискости. Фрагментарно испричана прича о дубоком неразумевању, о избрисаним границама између реалног И ирационалног.

Крик за ослобођењем од притисака времена.

О мраку и бескрају човекове душе.

ПРЕДСТАВЕ