ОПЕРЕ ЗА ДЕЦУ

Удружење уметника “ Високо Ц”

ОПЕРЕ ЗА ДЕЦУ

[vc_tta_accordion color=”juicy-pink” spacing=”5″ c_icon=”triangle” active_section=”1″]

Дечја опера “ Црвенкапа “ , настала 1988 године, написана је у две слике за солисте,хор и клавир. Музику и текст написао је Петар  Јовановић, и како сам каже, књига је намењена ученицима основних и музичких школа. У њој се удружују музика, поезија, игра, ликовна уметност ( костими,декор) и позоришна уметност.

Позната прича о малој Црвенкапи која идући ка бакиној кући наилази на вука и тиме упада у невоље из које је спасавају ловци , је инспирисала композитора да напише мелодичну,разиграну и распевану оперу за децу.

Уз малу адаптацију овог дела, удружење уметника „Високо Ц“ је научило,поставило и извело ово дело премијерно на сцени  „Отвореног универзитета“ у Новом Саду 20. децембра 2015. године.

Диван пријем публике је још један вид мотивације и подстрека да најмлађима треба пружити што више оваквих хармоничних и едукативних дела и утицати на њихов музички укус и сазревање.

Снежана,симбол лепоте и доброте,описана је и представљена у тридесет минута прелепе музике.

Написао ју је наш истакнути композитор Петар Крстић 1912. године.Вероватно под утицајем тадашњих великих италијанских композитора,ова опера за децу садржи широке фразе,распевану мелодијску линију и неодољиво подсећа на мали део неке Пучинијеве или Вердијеве опере.

Такође,можемо приметити смењивање текста и музике у делу,јер у то доба такозвани комади са певањем су били веома популарни.

У опери су сликовито и разиграно урађене сцене ове познате приче од момента кад је Снежана,остављена у шуми,наишла на кућицу патуљака па све до уласка принца који  спасавањем Снежане доводи причу до срећног завршетка.

Удружење уметника „Високо Ц“ извело је премијерно „Снежану“ у Новом Саду у мају 2016 године.

Повод и инспирацију за настанак дечије опере “ Јежеве кућице “ , композитор Зоран Јовановић је нашао у љупким стиховима истоимене приче Бранка Ћопића о сукобу лукаве лисице,њених савезника ( вука,медведа и дивље свиње ) и доброћудног јежа.

Зналачком употребом певаних речитатива, лепе мелодијске линије и оркестарским мотивима успео је да постигне скоро идеалан приповедачки ток дела. Истим композиционим поступком Зоран Јовановић је улепшао и своју другу музичку причу- “ Медведову женидбу “. Истакао је сву лепоту песничке речи Десанке Максимовић. Доброћудног меду, који лута шумом и покушава да пронађе себи жену на најлакши и најлепши начин музички је уобличио и упознао најмлађе са комплексном уметношћу као што је опера.

„Приче са салаша“ су назив за две мале опере за децу. У питању су „Прича дуга о четири друга“,Бранка Ћопића и „Ко је крив“ ,Николе Јеротића. Музику за обе музичке приче написао је Зоран Јовановић.На комичан начин,у обе приче, приказан је однос људи и животиња.Симпатично написане мелодијске линије и шаљив текст доприносе интеракцији са децом која заједно са протагонистима проживљавају низ ситуација.У опери су приказане многе добре и лоше карактерне особине.Деца уз музику уче шта је добро,ко је добар,врло често се везују за поједине ликове и на крају представе желе и остварују контакт са њима.

„Приче са салаша“ изведене су у септембру 2016 године, трају око тридесет минута.

[/vc_tta_accordion]

ПРЕДСТАВЕ