ЈУНСКИ РОК 2018. – ПАРЧЕ НОЋИ НА ИВАНОВОЈ ГАЈБИ

Факултет драмских уметности, Београд

ЈУНСКИ РОК 2018. – ПАРЧЕ НОЋИ НА ИВАНОВОЈ ГАЈБИ

ЈУНСКИ РОК 2018.

[vc_tta_accordion style=”modern” shape=”square” color=”turquoise” c_icon=”triangle” active_section=”1″ no_fill=”true” collapsible_all=”true”]

По тексту Ђорђа Милосављевића

Завршни ипит студената IV године
Шеф класе: др ум. Срђан Ј Карановић, ванр. Проф.
Стручни сарадник: Душан Матејић

Улоге:
Иван – Филип Хајдуковић
Беба – Исидора Грађанин
Маја – Марина Ћосић
Буле – Ђорђе Крећа

Трајање 90 минута

[/vc_tta_accordion][vc_tta_accordion style=”modern” shape=”square” color=”peacoc” c_icon=”triangle” active_section=”10″ no_fill=”true” collapsible_all=”true”]

„Парче ноћи на Ивановој гајби“ је испитна представа студената четврте године  глуме што би у преводу на „предболоњски“ језик значило дипломска представа.

Радња комада дешава се у „удобно и лепо“ сређеној Ивановој гајби у касним ноћним сатима након тек завршене журке коју је домаћин организовао поводом свог тек одбрањеног доктората. Домаћини се спремају да оду на спавање кад им се на вратима  појави двоје гостију којима је побегао ноћни аутобус, немају за такси, па је ваљда логично да се врате и у топлом сачекају „први јутарњи“.

Сам комад је такође дипломски текст аутора, некада студента, Ђорђа Милосављевића а сада професора на Факултету драмских уметности.

Писац је овим комадом, између осталог, желео да скрене пажњу на болан и понижавајућ процес социјалног раслојавања  међу младим људима. Сам тај процес  је деведесетих година прошлог века још увек био непримећен, вероватно због још увек блиског сећања на време „меких социјалних разлика“ у доба социјализма док је данас, двадесетак година касније, итекако видљив и уочљив. То је и један од разлога због којих сам студентима предложио овај текст  за испитну представу. Занимало ме како га тумаче и интерпретирају генерације које данас имају „двадесет и кусур“, да ли је за њих провокативан и још увек актуелан или су се ствари толико брзо промениле па је и сам текст за нове генерације „епоха“.

[/vc_tta_accordion]

ПРЕДСТАВЕ