ПЛЕС ПАЦОВА / ЈУНСКИ РОК 5

Тамара Бијелић

ПЛЕС ПАЦОВА / ЈУНСКИ РОК 5

Универзитет Синергија, Бијељина

Играју:
Курва – Ана Вучић
Стриптизета – Ивана Вуковић
Манијак – Александар Баошић
Наркоман – Никола Штрбац

Представа, на први поглед, прати четири ,,типска“ лика који се називају по својим пороцима или професијама, али када се дубље зађе, у њихову суштину поставља се питање да ли су они сами криви или их је друштво и окружење учинило таквим какви су.

Сви ликови су сличних година, у, отприлике касним двадесетим, раним тридесетим годинама. Цела драма је у “прст у око” маниру, до иритирајућих граница. Нема скривених значења ни слојевитости.

Сваки лик кроз своју причу објашњава како га је окружење, почевши од родитеља, преко пријатеља, па све до момка или девојке, учинило порочним. Велика критика друштва које преовлађује у целом делу је кључна ствар и водиља ове представе. На самом крају се постављају питања да ли су ,,обични“ људи, без порока, толико чисти колико мисле, да ли треба људе осуђивати пре него што не упознаш њихову суштину, да ли су курва, стриптизета, манијак или наркоман, отпадници друштва или ипак људи који имају своју судбину која их је учинила порочним? И да ли је наше друштво стварно толико чисто и поред овог шљама који нас окружује, и поред понижавања и угњетавања других, да ли наше друштво, које је пуно зависти и сујете, има права да осуђује друге?

ПРЕДСТАВЕ