ПОЗОРИШТЕ ЗВЕЗДАРИШТЕ

Дечји позоришни фестивал

ПОЗОРИШТЕ ЗВЕЗДАРИШТЕ

[accordion_father][accordion_son title=”О ФЕСТИВАЛУ” bgclr=”#37aeba” clr=”#ffffff”]

Градска општина Звездара и Савет фестивала са поносом најављују 15. јубиларно издање Дечјег позоришног фестивала ПОЗОРИШТЕ ЗВЕЗДАРИШТЕ  који ће под слоганом „ОДРАСТАЊЕ“ бити одржан у Београду од 15. до 21. новембра 2018. године.

Фестивал ће бити свечано отворен мини концертом хора „Колибри“ под диригентском палицом Љиљане Ранђеловић у четвртак, 15. новембра у 10 сати у фоајеу Установе културе „Вук Стефановић Караџић“.

У такмичарском програму 15. Звездаришта биће изведено 14 представа из Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније и Црне Горе,  у избору селектора Жељка Хубача, које ће се такмичити за фестивалске награде.  Фестивал ће отворити представа Модро благо (Црна Гора), а током шест фестивалских дана посетиоци Звездаришта ће моћи да погледају представе: Питам се питам колико сам битан (Србија), Мачка у чизмама (Србија), Тужни принц (Босна и Херцеговина), Све за љубав (Србија), Крицкрац то сам ја/Чрчке (Словенија), Мачак и петао (Србија), Весела кућа (Србија), Шпорки Шпиро и непослушна Тонка (Хрватска), Каштанка (Хрватска), Моби Дик (Србија), Епске игрице: Зидање Скадра (Србија), С разлогом (Хрватска) и Џумбус (Словенија).

О фестивалским наградама, као и сваке године, одлучују два жирија: Стручни жири и Дечји жири. Чланови Стручног жирија 15. Звездаришта су: Никола Завишић, позоришни редитељ и драматург, Диана Кржанић Тепавац, глумица и драмски педагог и Бранко Милорадовић, писац, редитељ и сценариста.

И ове године у улози Дечијег фестивалског жирија биће МАЛИ ПОЗОРИШНИ ЕКСПЕРТИ – деца-учесници пројекта који од 2016. године расте и развија се уз подршку Удружења за развој позоришта за децу и младе – Аситеж Србија и стручно вођење младих позоришних професионалаца окупљених око непрофитне позоришне организације «Три гроша».

У Пратећем програму Звездаришта посетиоце очекује низ занимљивих садржаја у знаку одрастања.

Чланови групе Мали позоришни експерти ће у оквиру пратећег програма фестивала реализовати и радионицу вршњачке едукације о позоришту „Lecture performance” са циљем да укажу на значај позоришта за одрастање деце и младих и својим вршњацима приближе свет позоришних уметности.

Расту и развијају се и Звездариште и Аситеж Србије који ове године обележавају 15 година рада и постојања. У част јубилеја ове године ће у пратећем програму фестивала бити приређена ретроспектива са освртом на 15 година фестивала ПОЗОРИШТЕ ЗВЕЗДАРИШТЕ и 15 година рада Удружења за развој позоришта за децу и младе АСИТЕЖ СРБИЈА, сарадњу и заједничке пројекте. 

Одрастање као централна тема овогодишњег издања Звездаришта биће лајтмотив Дечије конференције под називом ОДРАСТАЊЕ УЗ ПРИРОДУ И ПЛАНИНАРЕЊЕ на којој ће чланови планинарске секције ОШ „Вељко Дугошевић“ представити своје активности у природи и позвати вршњаке, али и родитеље и наставнике, да више времена проводе у природи.

За родитеље, васпитаче и наставнике биће организовано интерактивно предавање/радионица ОДРАСТАЊЕ УЗ МУЗИКУ на коме ће од музичког педагога Маријане Милошевић Симић, добити информације о утицају музике на сензорни, моторички, емоционални и когнитивни развој, као и смернице и упутства за рад са децом различитих узраста у циљу подстицања здравог раста и развоја.

Звездариште и ове године сија у целом граду: представе ће бити игране на сценама Установе културе „Вук Стефановић Караџић“, Позориште лутака „Пинокио“, Позоришта „Пан театар“, Позоришта „Пуж“ и Малог позоришта „Душко Радовић“, а улазнице за све представе су бесплатне.

С радошћу вас очекујемо и настављамо да растемо заједно!

Савет фестивала

[/accordion_son][accordion_son title=”РЕЧ СЕЛЕКТОРА” clr=”#ffffff” bgclr=”#f0ba00″]Одрастање

Пре само десетак година исказивали смо велику забринутост за будућност позоришта за децу у Србији и региону, а посебно се то односило на луткарску сцену. Скромни буџети, неинвентивност и одсуство радозналости за естетска гибања у Европи, чинили су фестивалску понуду скромном, а изузеци који потврђују правило чиинли су окосницу већине регионалних фестивала.

Последње две године, упркос нимало бољем економском статусу театара за децу, дошло је до неких значајнијих помака које бих желео овом приликом да апострофирам. Најпре, луткарска сцена: значајан утицај осјечке академије, али и утицај неке нове генерације у познатој бугарској школи луткарства, у региону су „распламсали“ разноврсност израза на овој сцени, а појава све већег броја представа које комбинују луткарско и драмско позориште, што омогућује значајан број нових школованих младих глумаца, али и нових драмских текстова, учинили су да за луткарско позориште можемо рећи како је у посебном успону који обећава.

Са друге стране, драмски театар за децу се значајније посветио млађим тинејџерима, што је проширило тематске оквире у представама, које постају сведок времена, тачније сведоци одрастања. Нема више апсолутне доминације својеврсног академизма у изразу, аутистичне затворености у бајковити свет у који се понекад жанровски интервенише на нивоу доброг гега, пикантног штоса… Данас су све чешћи позоришни сусрети са озбиљним темама одрастања у друштву у којем су реални проблеми видљиви и најмлађима, проблеми од којих их је тешко заштитити и највећом родитељском љубављу.

Овогодишње Звездариште је, трудили смо се да то буде, добар пресек позоришне продукције у земљи и региону и репрезент свих оних квалитативних искорака који нас храбре.

За такмичарски програм 15. Дечјег позоришног фестивала ПОЗОРИШТЕ ЗВЕЗДАРИШТЕ, од укупно 45 пријављених и прегледаних, изабрао сам следеће представе:

 1. Модро благо – текст Стеван Копривица по мотивима романа Душана Костића, редитељ Сташа Копривица, ЈУ “Градско позориште”, Подгорица, Црна Гора
 1. Шпорки Шпиро и Непослушна Тонка – текст Оља Савичевић Иванчевић, редитељ Иван Плазибат, Градско казалиште лутака Сплит, Хрватска
 1. Весела кућа – текст Стеван Пешић, редитељ Ирена Тот, Народно позориште “Тоша Јовановић” Зрењанин, Луткарска сцена
 1. Питам се питам, колико сам битан – по тексту Ерленда Луа драматизацију урадила Милена Деполо, редитељ Јана Маричић, Позориште “Бошко Буха”, Београд
 1. Каштанка – текст Петра Мрдуљаш, редитељ Вјера Видов, Казалиште Вировитица, Хрватска и Казалиште лутака Задар, Хрватска
 1. Джумбус – текст Петер Кус и Нана Милчински, редитељ Петер Кус, Завод Кускус, Словенија
 1. С разлогом – текст Морана Доленц и глумци, редитељ Морана Доленц, Казалишна дружина Пинклец и Луткарска организација коју факат требамо ЛОФТ, Загреб, Хрватска
 1. Све за љубав – текст Стеван Пешић, по мотивима романа “Велимир и Босиљка” Милована Видаковића, редитељ Владимир Лазић, Позориште лутака “Пинокио”, Београд
 1. Крицкрац то сем јаз!/Чрчке – Ауторство и концепт Катја Кäхкöнен, Матеја Оцепек, Катја Повше, Сања Тропп Фрűхwалд, Режија и кореографија Катја Кäхкöнен, Сања Тропп Фрűхwалд, Плесни театар Љубљана, Словенија
 1. Мачка у чизмама – текст Бранислав Милићевић, редитељ Слободанка Алексић, Позориштанце “Пуж” Београд
 1. Тужни принц – текст Предраг Бјелошевић, редитељ Бисера Колевска, Дечје позориште “Републике Српске” Бања Лука, Босна и Херцеговина
 1. Моби Дик – текст Димитрије Коканов по мотивима романа Хермана Мелвила, редитељ Снежана Тришић, Мало позориште “Душко Радовић”, Београд
 1. Мачак и петао – текст Бранко Ћопић, адаптација и режија Александар Малетин, “Пан позориште” Београд
 1. Епске игрице: Зидање Скадра – драматизација и режија Анђелка Николић, драматургија Олга Димитријевић, Уметничка група Хоп.Ла! Београд

У Београду,  2018.г.

Селектор
Жељко Хубач[/accordion_son][/accordion_father]

ПРЕДСТАВЕ