ЖИВОТ СА ОЦЕМ

Монодрама

ЖИВОТ СА ОЦЕМ

Аутор, игра: Тацуши Амано

Асоцијација СОКА (Светски мир, образовање и култура) у сарадњи са културним установама града Београда представиће јавности  монодраму „Живот са оцем” у адаптацији и изведби јапанског уметника Тацуши Амана из позоришне трупе “Мацуказе но каи” из Јапана. Монодрама ће бити изведена 23. маја од 20 часова у Установи културе “Вук Стефановић Караџић”, 24. маја од 19 часова у Библиотеци града Београда (Римска сала) и 25. маја у 20 часова у Дому културе Студентски град.

Тацуши Амано је рођен 1963. године у Аичи префектури у Јапану. Већ са 19 година се придружио позоришној трупи Шиншу Универзитета. Лета 2008. године случајно долази до романа “Живот са оцем”, аутора Хисаши Иноуе, једног од најпознатијих писаца и драматурга у Јапану, добитника највиших признања за допринос у култури. Роман је оставио дубок и потресан утисак на њега и тада је пожелео да поруку мира, инспирисану књигом, пренесе свету свим својим снагама. У августу 2009. године је саставио драму под називом “Живот са оцем”, коју у целости изводи сам. Од тада, активно наступа на многим местима широм Јапана и света.

Радња се дешава у Хирошими, три године након нуклеарног напада. Из разговора оца и ћерке сазнајемо о животима људи који су преживели напад. Мицуе је преживела, међутим, жалила је јер је већину вољених особа изгубила. Осећала се кривом и никако није могла да се препусти љубави и радује животу.  Отац Такезо који је изгубио живот у нападу је охрабрује да постаје свесна вредности живота и прихвати да може да буде срећна.

Представа се изводи на јапанском (Хирошима дијалект) језику, праћена преводом на видео биму. Трајање представе: 1 час и 30 минута. Улаз за све представе је слободан, а посетиоци ће моћи да оставе добровољни  прилог Националном удружењу родитеља деце оболеле од рака НУРДОР за изградњу нове Родитељске куће у Београду.

Асоцијација СОКА дуги низ година активно доприноси друштву својим ангажовањем на пројектима у области очувања мира, културе и образовања, као и развијању свести о садржини и заштити културних вредности. Ови циљеви укључују едукацију грађана, а посебно деце и младих, као и пружање помоћи у виду хуманитарних и добротворних активности и решавању проблема окружења.  Удружење је организовало бројне  едукативне радионице, изложбе – против нуклеарног наоружања и енергије, јапанских лутака, дечијих радова, пројекције анимираних и документарних филмова на тему нуклеарних опасности, екологије, загађења околине, могућим алтернативним енергијама и др.

ПРЕДСТАВЕ