СЕЋАЊЕ ВОДЕ

Шила Стивенсон

СЕЋАЊЕ ВОДЕ

Премијера: 24.12.2021.
Сцена „Александар Поповић”, Сезона 2021/22.

Превод: Оља Ђорђевић

ПОДЕЛА

Режија: Никола Kљајић
Адаптација: Андреа Пољак

ИГРАЈУ:
Весна Станковић, Милица Буразер, Срна Ђенадић, Милена Божић, Саша Ђурашевић, Огњен Никола Радуловић

Реч редитеља

Пројекат ”Сећања воде” по тексту Шиле Стивенсон настао је уз помоћ града Београда, који је желео да подржи комад попут овог који се бави темом породице и породичних односa у доба кризе као што је смрт једног од чланова.
Само дело преиспитује однос породице као целине и њених чланова као индивидуа. Кроз причу три сестре које губе мајку долази се до закључка да колективно сећање једне породице готово да не постоји, већ да га чине бледе црте и фрагменти које свако другачије памти и препричава. Тиме се долази до питања болести као што је Aлцхајмерова болест и њеног утицаја на људско памћење.
У једном тренутку лик мајке Ви, који тумачи Весна Станковић, објашњава како нам нешто ипак остаје у костима иако се свако сећа својих искустава на другачији начин. Ове речи нам помажу да разумемо суштину тога како се осећају људи који се боре са губитком памћења, а који се осећају као да плутају између сећања.
Представа има потенцијал да код публике изазове потребу да преиспита своја сећања. Како је угинула породична мачка?
Ћерке у делу ”Сећања воде” питају се како би се требало понашати када вам умре мајка? Да ли постоји неки правилник који уређује дане између смрти ближњег и њихове сахране? Стивенсон нам нуди одговоре попут пољубити сестриног мужа или претурати по ормару покојнице.
Интелигентним хумором и одабиром речи, Стивенсон нам октрива како је тешко променити утисак који деца стекну о родитељима у детињству. Отвара се питање тога колико је дуго потребно да деца почну да гледају своје животе кроз очи родитеља.
Ликови у овом делу отворено расправљају о природи сећања док размењују своје погледе на догађаје из детињства и брзо схватају да не постоји једна истинита верзија сваког догађаја.
Наслов дела алудира на теорију да чиста вода може да запамти есенцију супстанце која је у њој растворена. Ова мисао се преноси на однос мајке и ћерки – коју есенцију памте ћерке?

Никола Kљајић

ПРЕДСТАВЕ