SHOWCASE – Сањање уметничког сна

Институт за уметничку игру

SHOWCASE – Сањање уметничког сна

О догађају

На Великој сцени Александар Поповић Театра Вук 1. децембра 2019. године с почетком у 20.00 часова премијерно ће бити изведен плесни пројекат SHOWCASE – Сањање уметничког сна којим ће Институт за уметничку игру, прва и једина високошколска институција из области уметничке игре у Србији обележити пет година од оснивања.
SHOWCASE чини избор најбољих радова гостујућих кореографа и студената Института за уметничку игру. Програм је осмишљен како би представио разноврсност раличитих пракси у оквиру којих се образују студенти: класичан балет, савремена игра, народна игра и музика, перформанс и филм.
Своје кореографије представиће балет мајстор Бахрам М. Јулдашев, Лоранд Зацхар (Мађарска), Дагмар Дацхауер (Аустрија) и студенти Катарина Стојковић, Катарина Илијашевић, Никола Павловић, Лука Стојковић, Тамара Лјесар, Никола Кораћ, Сандра Милошевић, које ће извести компанија Балет младих, Транситион Данце компанија и студенти свих година и одсека.

О Институту за уметничку игру

О Институту за уметничку игру Декан и оснивач Проф. др Владимир Томашевић каже:
Пре неколико деценија, родило се нешто као идеја о стварању високошколске установе која би се бавила уметничком игром у нашој земљи. Идеје имају многи. Идеје се рађају често.
Тачно пре седам година, у нашем колективу, рођена је управо идеја о стварању већ поменуте високошколске установе, која би се бавила, као што је већ речено, уметничком игром.
Ипак, оно по чему се овај колектив издваја, управо је стваралачка енергија која је присутна, свих ових година и која као таква, успешно жеље претаче у реалност. Наиме, пре пет година је основан Институт за уметничку игру. Институт је акредитовао своје прве академске студијске програме већ 2016. године, на основним и на мастер студијама. Смерови класичног балета, савремене игре, балетске педагогије и кореографије који су тада започети, данас успешно допуњавају и колеге сценске народне игре.
У години када славимо наш пети рођендан, у већ завидној широкој лепези формалних високошколских студијских програма, убрајамо, и новоакредитовани студијски програм докторских студија из уметничке игре и перформанса.
Плетора уметничких достигнућа, научних радова, организовања конференција, скупова и разних округлих столова, употпуњава, такође, велики број активних пројеката са другим академијама, факултетима као и установама културе, широм Европе и Африке.
Пред вама се налази програм који пружа само један кратак увид у сав наш труд и ентузијазам али пре свега вредан рад, који стоји из онога што данас већ доживљавамо, само као добар почетак једног уметничко – интелектуалног похода, коме ће циљ бити да ствара нове уметнике, широм света, а који носи назив – Институт за уметничку игру.
На Институту се подстиче размишљање и негују се ауторске личности.

Премијери SHOWCASE присуствоваће Tony Thatcher руководилац мастер академског студијског програма Кореографија Конзерваторијума за музику и плес Trinity Laban из Лондона, Adrien Feix аташе за културу и директор Аустријског културног форума у Београду, који је подржао долазак кореографкиње Dagmar Dachauer, др Антон Андонов, кореограф и руководилац катедре за кореографију бугарске народне игре на Академији музичке, плесне и ликовне уметности из Пловдива, Жорж Драушник саветник управника Хрватског народног казалишта за музички програм у Вараждину и други.
Улаз за публику је слободан, број места ограничен.

ПРЕДСТАВЕ