Соруш-е Мевлана (Румијев гласник)

Ансамбал иранске традиционалне музике

Соруш-е Мевлана (Румијев гласник)

26.03.2023. u 19ч
Сцена „Александар Поповић”, Сезона 2022/23.

Група „Соруш-е Мевлана“ (Румијев гласник) је један од активних ансамбала иранске традиционалне музике, који је настао 2010. године са циљем стварања величанствених дела инспирисаних елементима аутентичне иранске музике, са приступом посебној врсти музике која поседује способност комуникације са другим културама.

Током година, ансамбл „Соруш-е Мевлана“ извео је многа дела иранских мајстора класичне музике и одиграо значајну улогу у упознавању и преношењу богате музичке и књижевне културе своје земље.

Успешни наступи у престижним културним центрима земаља попут Португала (Лисабон, Леирија, Алмада), Шпаније (Мадрид, Иранолошки музеј Аликантеа), Јапана, Румуније, Италије и Белорусије, само неке су од активности овог ансамбла.

Сви чланови ансамбла „Соруш-е Мевлана“ су образовани уметници и познати су у иранским уметничким круговима.

Махијар Шадраван, певач групе, више од 25 година подучава и упознаје многе певаче са иранском књижевношћу и класичним певањем у универзитетским и академским центрима, а извео је и објавио многа дела у сарадњи са разним ансамблима и познатим певачима.

Хосеин Сођуди

Рођен је 1981. године у Техерану.

Изучавао је музику од 1996. уз жичане инструменте сетар и тар код учитеља Хушанга Зарифа, Мехрдада Делнавазија и Кејвана Сакета, директора музичке школе Монади.
Предавач је најбољих музичких школа у Техерану.
Супервизор је музичке групе „Соруш-е Мевлана“.
Учестовао је на престижним домаћим и страним фестивалима, и наступао у Шпанији, Португалу, Русији и многим другим земљама у сарадњи са разним ансамблима.

Сара Есмаили

Рођена је 1981. године у Техерану.

Дипломирани је преводилац за енглески језик. Дипломирала је и модни дизајн.
Учила је музику уз ударачке инструменте тамбур и тонбак код учитеља Мехрдада Карима Хаварија и Рузбеха Зарија.
Била је ученица професора Махијара Шадравана из области певања и балада од 2012. године.
Осим са ансамблом „Соруш-е Мевлана“, сарађивала је и са групама „Шахнађ“, „Сарбанг“, „Фахте“ и „Даф навазан-е Моштак“.

Махијар Шадраван

Рођен је 1971. године у Рашту.

Певач је и учитељ иранског певања. Дипломирао је персијски језик и књижевност.
Изучавао је певање код Мохамада Реза Шађаријана, Ферејдуна Моширија и Бижана Тарагија.
Члан је Иранског удружења певача традиционалне музике и предавач иранског певања. Члан је жирија многих музичких фестивала.
Има више од двадесет и пет година искуства у настави у центрима као што је Варонешки државни универзитет Русије, као и културним и уметничким образовним центрима у Ирану.
Власник и извршни директор музичке школе и групе „Шахнаи“.
Међу сценским наступима издваја се извођење опере „Лејла и Маџнун“, а од образовних активности једна од најзначајнијих је вођење мајсторског курса иранског певања на Музичкој академији Чајковски (Москва, 2022).
Аутор је књиге „Љубавна вежба“ о спајању поезије и музике за студенте певачке уметности.

Мохамад Сарбаз

Рођен је 1987. године у Техерану.

Оснивач је и директор музичке школе „Симорг“. Учитељ је и извођач ударачких инструмената даф и тонбак.
Са ансамблом „Соруш-е Мевлана“ наступао је у Португалу (Лисабон, Кашкаиш, Леириа, Алмада), Шпанији (Мадрид, Аликанте), Таџикистану и Русији.
Држао је радионицу ритма на Универзитету Чајковски у Русији.
Имао је бројне соло наступе у Ирану, у дворани Вахдаат, Рудаки, и бројним другим престижним центрима.

Али Хешти

Рођен је 1979. године у Техерану.

Дипломирани је индустријски инжењер.
Почео је да учи гудачке инструменте и сетар код учитеља Кејвана Сакета 1990. године, а потом код професора Хосеина Ализадеха и професора Мохамада Резе Лотфија.
Освојио је треће место на Омладинском музичком фестивалу 1994, и прво место на музичком фестивалу „Фаџр“ заједно са групом „Шурангиз“ 1998. и 2000. године. Учествовао је на многим концертима унутар и изван Ирана, укључујући велику турнеју по Аустралији 2011.
Наступао је и на светској изложби Милан Експо 2015, на фестивалу суфијске музике у Оману 2018, и на бројним другим концертима са познатим певачима у Русији, Кипру, Пакистану, Јапану, Малезији, Сингапуру, Француској, Португалу, Шпанији, Немачкој, Швајцарској.

ПРЕДСТАВЕ