У ЦАРА ТРОЈАНА КОЗЈЕ УШИ

ОПЕРА ЗА ДЕЦУ

У ЦАРА ТРОЈАНА КОЗЈЕ УШИ

Српска бајка,можемо слободно рећи сатирично-комична бајка „ У цара Тројана козје уши“, послужила је композитору Петру Јовановићу да напише музику и тако обогати наше музичко-сценско стваралаштво са још једном опером за децу.

Поред ове, значајније опере за децу из његовог опуса су: Црвенкапа и Пчелица Дана.Све ове опере за децу се налазе на репертоару удружења уметника „ Високо Ц“.

Први пут када сам чуо музику „У цара Тројана козје уши“, помислио сам како је композитор користио веома савремен хармонски језик. То је био главни повод да адаптирам писани текст јер је написан прилично архаично. Са овим променама текста, добили смо и мало измењену радњу, са савременим ликовима, али тако да се суштина приче не мења. Такође, додавањем говорног текста,његовим смењивањем са музичким нумерама које се повремено и понављају, настао је и нови концепт дела- освежен и надам се допадљив публици. Опера траје око 30 минута и писана је у две слике.

Радња дела:

Царев „ недостатак“-козје уши, који изазива у њему добро и лоше је свакако главна тема ове бајке. Лепота, која је цару веома важна, захтева свакодневно одржавање.

Ту настаје проблем, јер у царству не постоји више ниједан брица. Цар их је све послао у тамницу јер нико није у стању да сачува његову тајну. Тада заповеда свом слуги да доведе ако треба и „жену“ која ће му помоћи да одржи лепоту која му је преко потребна.

Појављују се фризерке са запада и истока спремне да „ улепшају“ цара,али, наравно све се завршава лоше, на сатирично-комичан начин. Цар тугује све док се не појави слугина рођака,сестра, која успева да „ улепша“ цара, баш како он то и жели.

Појављује се и прво симпатисање међу њима, иако је цар веровао да је он изнад тога.Наравно, нарцисоидни цар верује да девојка није ни приметила његове козје уши. Мали расплет настаје девојчиним признањем да зна за његов „ недостатак“,али да се њој те уши свиђају и да јој се цар свиђа баш такав какав јесте.

Међутим, цар је неумољив, шаље је у тамницу, али кад боље размисли…

Предстоји срећан крај,разигран и распеван.

Ова опера за децу има неколико врло важних порука за најмлађе па и за све нас:
Потребно је прихватити своје недостатке, не плашити их се, него се суочити с њима и храбро корачајући, представити се такав какав јеси окружењу.

Улепшавањем се постиже само привидан презултат, а показујући не савршенство, допуштамо другима да нас прихвате онаквим какви ми то заиста јесмо.

Председник удружења уметника „ Високо Ц“

ПРЕДСТАВЕ