ЗЛОСТАВЉАЊЕ

Иво Андрић

ЗЛОСТАВЉАЊЕ

Ауторски пројекат Милице Јанковић

Игра: Милице Јанковић

О ПРЕДСТАВИ:

Шта се дешава када зажмуримо на психичко злостављање и тако сами себе заварамо?
Где то води и какве су последице?
Да ли на овим просторима човек и даље не може да брани своје право него мора поред тога што је жртва да преузме на себе и изглед кривца?
„Један човек, поготову једна жена, мора у одбрани својих права и своје личности  да се ослони на друге људе и на своје право онакво какво је формулисано у законима, или бар у схватањима и навикама друштва“.

Представа “Злостављање” је драмско тумачење истоимене Андрићеве приповетке. Радња приповетке се дешава у периоду измедју два светска рата. Главни лик у причи, Аница се суочава са психичким злостављањем у браку. У борби са самом собом али и са нормама друштва које осудјује њену одлуку да напусти мужа Аница остаје доследна себи без обзира на последице. Ово је представа која на један минималистички, сведен притуп у складу са самом причом дочарава Андрићеву перспективу психичког злостављања али и положаја жене тога времена. Оно што актуелизује представу јесте што истраживања показују да велики број жена и даље трпи психичко и вербално насиље у браку тако да је ова монодрама заправо начин да жене препознају психичко злостављање и да саме себе оснаже на то да имају право на како Андрић каже, личну срећу.

ПРЕДСТАВЕ