ЗВЕЗДИЦА СПАВАЛИЦА

ДЕЧИЈА ПЛЕСНА ПРЕДСТАВА

ЗВЕЗДИЦА СПАВАЛИЦА

За узраст од 7 до 10 година
Трајање: 35 минута

Дечији плесни пројекат Звездица Спавалица у оквиру Balkan Dance Project Vol. 4 у кореографији Александра Илића и режији Александра Николића премијерно ће бити изведен 17. децембра ове године на Великој сцени Александар Поповић УК Вук Караџић у Београду.

Звезда Спавалица фантазија на бајку за децу словеначког писца Фране Милчински – Јежек која је током свог постојања била небројено пута обрађивана као позоришни игроказ и ТВ прича, сада је први пут приказана и у облику плесне представе.

Шта значи стварати дечију представу?  Какав се задатак поставља пред кореографа, драматурга и редитеља? Од које тачке кренути, а не подценити децу, те мале интелигентне људе. Како им испричати причу у исто време лагану и забавну, а која носи са собом вазну поруку о интегритету личности, о важности да се остане доследан себи, ведар, искрен, а пун интересовања, поштовања и љубави за друге – чак и за оно што се не разуме или нас инстинктивно плаши, каже редитељ представе.

Авантуре Звездице Заспанке припадају свакој девојчици и сваком дечаку. Несташни мајмуни, кловнови, разбојници и птице део су и нашег одрастања. Звездица је охрабрење да не морамо да одрастемо, и да заувек у сновима можемо бити Принц, Принцеза, Лептир или Змија, али пре свега можемо заувек остати деца којима је сладолед највећа радост. Пссст, хајде да сањамо… речи су кореографа представе.

Пет  играча Мојца Мајцен (Словенија), Бранко Митровић (Босна и Херцеговина), Миона Петровић, Никола Павловић, Јакша Филиповац (Србија) и полазнице Студија плеса Рис тумаче цео универзум ликова од звезда и Месеца на небесима, преко мајмуна, птица, змија, факира, чаробњака и лупежа, поштара све до великог злог разбојника и осталих ликова из наших снова.

Кроз ову плесну авантуру аутори воде публику (децу и одрасле) у причу о одрастању, сазревању и животу. Слушајте дете у себи, поручују аутори, можда је мудрије од нас…

Пре пет година Balkan Dance project настао је на иницијативу Мојце Мајцен, Игора Кирова и Александра Илића уз подршку Фестивала Велење директорке Барбаре Покорнy и продуценткиње Силвије Башнец, како би остварили мисију заједеништва култура и уметности пониклих на истој или сличној традицији балканских земаља.

Костим Александра Каровић, сценографија Тања Жиропађа, дизајн звука Стефан Петровић.

ПРЕДСТАВЕ